اجاره برای انجام واجبات کفایی صحیح است؟

آیت الله خامنه ای : گرفتن اجرت براى چیزى که انجام دادن آن بر او واجب عینى است حرام‏ مى‏‌باشد، بلکه اگرچه واجب کفایى باشد، بنابر احتیاط (واجب) در مورد آن؛ مانند غسل و کفن و دفن اموات. 

البته اگر واجب توصلى باشد، مانند دفن میّت و مال به خاطر اصل کار دفن بذل نشود، بلکه به خاطر این‏که عمل خاصى (و دفن مخصوصى) اختیار شده است، اشکالى ندارد، پس آنچه که حرام است، گرفتن اجرت براى اصل دفن مى‏باشد و اما اگر ولىّ، جاى خاص و قبر مخصوصى را انتخاب کند و مال را براى کندن آن مکان مخصوص بدهد ظاهر آن است که مانعى ندارد. چنان‏که مانعى ندارد که پزشک براى حاضر شدن نزد مریض اجرت بگیرد اگرچه گرفتن اجرت براى اصل معالجه، اشکال دارد، ولى اقوا جایز بودن آن است. و اگر عمل، تعبّدى باشد که در آن قصد قربت شرط است، مانند غسل دادن (میّت) پس اجرت گرفتن براى آن به هرحال جایز نیست. البته گرفتن اجرت براى بعضى از امور غیر واجب اشکال ندارد، همان‏گونه که در غسل میّت گذشت.

آیت الله وحید خراسانی : اجاره صحیح نیست بر عباداتی که مشروع نیست مگر این که اجیر از ناحیه خودش انجام دهد چه واجب چه مستحب چه واجب عینی چه واجب کفائی پس اگر شخصی را اجیر کند بر انجام فرائض یومیه یا نوافل فرائض یومیه یا روزه ماه مبارک رمضان یا حجة الاسلام یا تغسیل اموات یا تکفین اموات یا نماز خواندن بر اموات یا غیر اینها از عبادات واجبه یا مستحبه، چنانچه مقصود این باشد که اجیر از ناحیه خودش این عبادات را به جا آورد اجاره باطل است. بله اگر اجیر شده که نائب از غیر خودش شود در عباداتی مثل نماز یا غیر آن چنانچه نیابت در آن مشروع باشد (موارد مشروعیت در آخر همین مساله ذکر می شود) اجاره صحیح است و اگر اجیر کند کسی را بر واجب غیر عبادی مثل طبابت برای مریض و نسخه پیچیدن یا معالجه او و امثال این امور اجاره صحیح است و اگر اجیر شود برای انجام واجباتی که نظام بر آن متوقف است اجاره صحیح است مثل تعلیم بعضی از علوم مثل علم زراعت و صناعت و طب و ... و اگر اجیر شود برای تعلیم حلال و حرام در صورتی که آن حلال و حرام محل ابتلاء متعلم باشد اجاره بنابراحتیاط باطل است و اجرت حرام است ولی اگر اجیر شود برای تعلیم و تعلّم حرام و حلالی که محل ابتلاء متعلم نیست اجاره صحیح است.

ـ   انسان مى تواند براى بعضى از کارهاى مستحبّى ، مثل زیارت قبر پیغمبر و امامان (علیهم السلام) از طرف زندگان اجیر شود ، به این معنى که متعلّق اجاره نیابت از آنان در انجام آن کار باشد ، چنانکه مى تواند همین نیابت را تبرّعاً انجام دهد ، و نیز مى تواند کار واجب یا مستحبّى را انجام دهد و ثواب آن را براى مردگان یا زندگان هدیه نماید.

ـ   بعد از مرگ انسان مى شود براى نماز و عبادتهاى دیگر او که در زندگى به جا نیاورده ، دیگرى را اجیر کنند ، یعنى به او مزد دهند که آنها را به جا آورد ، و اگر کسى بدون مزد هم آنها را انجام دهد ، صحیح است.

http://talabehpasokhgoo.parsiblog.com/